گیاه موچسب (Boston ivy) با نام علمی «Parthenocissus tricuspidata» از خانواده انگوریان (Vitaceae) گیاهی خزنده است. از دیگر نام های آن می توان به پیچک بوستون، پیچک ژاپنی و پیچک انگوری اشاره کرد. زیستگاه رویش اصلی این گیاه رونده کره، ژاپن، شمال و شرق چین می باشد.
مشخصات گیاه موچسب
گیاه موچسب، گیاهی همیشه سبز و سریع الرشد است و در فصل پاییز برگ های آن نارنجی رنگ می شوند. از این گیاه در بیشتر جاها به عنوان پوششی بر روی سطح دیوار استفاده می کنند. برای اینکه گیاه به دیوار نچسبد؛ آن را 20 سانتی متر دورتر از دیوار یا هر جایی که می تواند به عنوان تکیه گاهی برای رشد آن باشد، دور نگه دارید. به مرور زمان، ارتفاع گیاه به 50 سانتی متر و بیشتر از آن می رسد. در اوایل تابستان گل های آن به رنگ های زرد و مایل به سبز ظاهر می شوند. زنبور ها و پرندگان از میوه های تمشک موچسب که به رنگ آبی و سیاه هستند، تغذیه می کنند. میوه های گیاه موچسب حاوی اکسالات است، که در صورت خورده شدن توسط انسان و حیوانات باعث مسمومیت می شود.
نمایش همه
شرایط نگهداری گیاه موچسب
آبیاری: در مراحل اولیه رشد، گیاه را به طور منظم آبیاری نمایید. پس از آن به گیاه هفتگی آب بدهید؛ البته در فصول گرم نیاز آبی گیاه بالا است. برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه، دقت کنید که بعد از آبیاری، زیر گلدانی خالی از آب باشد.
نور: گیاه موچسب را دور از تابش مستقیم خورشید نگه دارید. اگر در تابستان هوا گرمتر می شود، گیاه را در ناحیه شرقی یا شمالی قرار دهید.
دما: در برابر دمای حداقل 10 درجه سانتی گراد مقاوم است و دمای کمتر از آن به گیاه آسیب می رساند.
خاک و کوددهی: خاک گلدان باید از زهکشی خوبی برخوردار باشد. خاک های رسی و شنی با Ph خنثی برای رشد گیاه مناسب هستند. موچسب به کود خاصی نیاز ندارد؛ تنها برای بهبود رشد ریشه، از کودهای فسفر دار استفاده نمایید؛ همچنین در اوایل رشد می توانید کودهای فاقد نیتروژن را سالی یکبار به خاک آن اضافه کنید.
هرس: سالی یکبار گیاه را هرس کنید؛ این کار را زمانی انجام دهید که برگ های گیاه ضخیم تر می شوند.
تکثیر: روش های تکثیر گیاه موچسب خواباندن، قلمه زنی و کشت بذر است. در اوایل بهار که گیاه تازه شروع به رشد می کند از قلمه های جوان برای قلمه زنی استفاده نمایید.
بیماری های گیاه موچسب
دو نوع بیماری، باعث ایجاد لکه بر روی برگ های گیاه موچسب می شود که معمولا هر دو لکه سیاه نامیده می شوند. یکی از این بیماری ها توسط قارچ ها و دیگری توسط باکتری ها ایجاد می شود. لکه سیاه باکتریایی روی برگ هایی که در سایه قرار می گیرند شایع است؛ در این صورت بهتر است گیاه را در جای مرطوب قرار بدهید و از سموم شیمیایی در صورت شیوع بیماری استفاده کنید. مشاهده لکه های سوخته بر روی گیاه می تواند در اثر تابش مستقیم نور ایجاد شود و یا اگر برای تمیز کردن گیاه از مواد براق کننده استفاده می کنید، مصرف آن را قطع کنید.
مطلب پیشنهادی: ما در مقاله ای جداگانه مشخصات 12 نوع از گیاه پیچک را شرح داده ایم مطالعه آن را از دست ندهید.
سر چنار یادت بخیر