گل زاموفیلیا قرن ها قدمت دارد. این گیاه برای اولین بار در سال 1829 با نام Caladium Zamiifolium شهرت یافت. در سال 1856 نام جنس آن به Zamioculcas تغییر یافت. گیاه آپارتمانی زاموفیلیا (Zamioculcas Zamiifolium) در کنیا و قسمت های جنوبی و شرقی آفریقای جنوبی یافت شد.
زامیفولیا سالها در خارج از منزل رشد میکرد. بعد از چند سال، گلخانه های هلندی واقع در آفریقای جنوبی شاهد پتانسیل بالقوه این گیاه بودند و به فکر توزیع آن در سراسر جهان در سال 1996 افتادند. لذا، گیاه آپارتمانی زاموفیلیا یا زی زی (ZZ plant) به سرعت در سراسر جهان، دفاتر و منازل گسترش پیدا کرد.
مشخصات ظاهری گل زاموفیلیا
گل زاموفیلیا جزء گیاهان گلدار شناخته می شود، اما به ندرت گل می دهد. درعوض، این گیاه با مشخصه برگ های سبز تیره و پهن شناخته شده است. زی زی برگ های گوشتی، صاف و براقی به طول 40-60 سانتی متر دارد. رنگ سبز تیره برگ ها نشانگر این است که آنها حتی با جذب نور کمتر برای استفاده در محیط های سر بسته مانند منازل و دفاتر مناسب هستند.
گیاه آپارتمانی زاموفیلیا دارای ریشه های ضخیم و توده های سیب زمینی مانند به نام ریزوم است. ریزوم ها با ذخیره آب باعث مقاومت گیاه در شرایط کم آبی می شوند. از طرفی دیگر، زامیفولیا قابلیت تصفیه هوا را دارد.
طبق مطالعه ای، گل زاموفیلیا حتی قادر است مقادیر قابل توجهی از زایلن، تولوئن، بنزن و اتیل بنزن موجود در هوا را تصفیه کند. زمان گلدهی گیاه زامیفولیا معمولاً اواسط تابستان تا اوایل پاییز است. گل های آن کوچک هستند و از نظر رنگی از زرد روشن تا قهوه ای یا برنز متفاوت هستند. گل ها به خاطر رشد در پایه ساقه ممکن است در زیر برگ ها پنهان شوند.
برگ های این گیاه به دلیل داشتن اگزالات و کلسیم تاحدودی سمی هستند. سم موجود در این گیاه می تواند باعث بروز علاءمی همچون استفراغ و… گردد. بنابراین هنگام پاک کردن برگ های زامیفولیا بهتر است که از دستکش استفاده نمایید. در صورت داشتن فرزند خردسال یا حیوانات خانگی مانند سگ و گربه، آنها را دور از دسترس گیاه قرار دهید.
انواع گیاه زاموفیلیا
- زاموفیلیا بلک: در چند سال گذشته، انواع جدیدتری وارد بازار آزاد شده است که Zamioculcas Zamiifolia ‘Raven’ یا گیاه Raven ZZ نامیده میشود. این نوع زامیفولیا دارای برگ های سبز تیره است؛ که در یک نور مشخص تقریباً سیاه به نظر میرسد.
- زامیکرو (Zamicro ZZ): این گونه به زامیفولیای کوتوله معروف است.
- زاموفیلیا کلاسیک (Lucky classic): دارای برگ های گرد می باشد.
- زاموفیلیا زنزی (Zenzi ZZ): برگ ها فقط در نیمه بالایی ساقه رشد می کنند. برگ ها ضخیم تر و نزدیک به هم رشد میکنند.
شرایط نگهداری گل زاموفیلیا در آپارتمان
یکی از علت های محبوبیت گیاه آپارتمانی زاموفیلیا در محیط های داخلی مانند ساختمان ها و خانه ها، سهولت مراقبت از آن است؛ زیرا نگهداری آن بسیار آسان است و به آب کمی نیاز دارد. ضمنا این گیاه خیلی کم درگیر آفت می شود. این گیاه اگرچه به آب روزانه احتیاج ندارد، اما باید آن را از لحاظ نیاز آبی بررسی نمایید. همچنین، با اینکه به نور زیادی احتیاج ندارد، اما نباید گیاه را در اتاقی قرار دهید که نوری نداشته باشد. البته باید بین میزان آب و نور دریافتی تعادل برقرار باشد.
- دما: حداکثر دمای نگهداری گیاه آپارتمانی زاموفیلیا 15-24 درجه سانتی گراد و حداقل دمای لازم برای رشد 8 درجه سانتی گراد (سلسیوس) میباشد.
دما را جدی بگیرید
آیا میدانستید آب و مواد غذایی چطور از ریشه به دیگر نقاط گیاه انتقال می یابد؟
گاهی تا نود درصد از آب دریافتی توسط ریشه از طریق برگها تعریق می شود. همین تعریق آب از طریق برگها مکشی ایجاد می کند که باعث جریان یافتن آب از ریشه به سمت برگها می شود و خبر خوب اینکه این آب، عناصر مورد نیاز گیاه را هم با خود به سمت برگها می برد. حتما میدانید که این عناصر در برگها پخته می شوند و غذای مورد نیاز گیاه تامین می شود.
نکته مهم دیگر اینکه با تعریق گیاه، آب گلدان زودتر مصرف می شود و ریشه کمتر دچار غرقاب می شود.
- نور: اگر کسی به شما گفت سانسوریا و زاموفیلیا نور کمی نیاز دارند، شک نکنید یا اطلاعات کاملی ندارند یا قصد فریب شما را دارد. این گیاهان در نور کم به سرعت ریشه خود را از دست می دهند اما علائم آن خیلی دیر نمایان می شود. این مورد را در دهها ویزیت حضوری گیاهان در منزل یا محل کار مخاطبینمان بارها و بارها تجربه کردیم.
نور خوب برای گل زاموفیلیا چه نوری است؟
منظور از نور خوب نوری است که از پرده رد شود و به گیاه بتابد. پس نور مستقیم خوب نیست و نور با فاصله از پنجره هم کافی نیست. اگر نور کافی ندارید، استفاده از لامپهای مخصوص گیاه را پیشنهاد می کنیم.
هشدار: هر لامپی مناسب رشد گیاه نیست. هر لامپ بنفشی لامپ رشد گیاه نیست. از مراکز تخصصی لامپ را تهیه کنید.
- شرایط آبیاری گل زاموفیلیا: ریشه و ریزوم زاموفیلیا در شرایطی که خاک رطوبت بالایی داشته باشد دچار مشکل می شود.
نکاتی حیاتی در مورد آبیاری گل زاموفیلیا:
- گلدان باید متناسب با ریشه باشد. یعنی حدود 3/4 ظرفیت گلدان توسط ریشه پر شده باشد. در این حالت خاک زیادی اطراف گیاه وجود ندارد بنابراین حتی در صورت آبیاری زیاد، خاک بیش از حد خیس نمی ماند و ریشه در امان می ماند.
- در صورت امکان از گلدان با ارتفاع بلند استفاده نکنید. اگر ناگزیر به استفاده از گلدان بلند هستید حتما کف گلدان پوکه بریزید.
- مراقب باشید سوراخ زیر گلدان بسته نشده باشد. ته گلدان باید مثل آبکش آب اضافی را از خود عبور دهد. پس اگر تعداد سوراخ کمی دارد حتما این تعداد را بیشتر کنید. این مورد برای زاموفیلیا حکم مرگ و زندگی دارد.
- از خاک سبک استفاده کنید که پیت ماس و کوکوپیت کمتری دارد و در عوض ماسه، پرلیت یا پوکه بیشتری دارد. البته در سایت سرچنار خاک مخصوص سانسوریا و زاموفیلیا موجود است.
- اگر موارد بالا را رعایت کرده باشید دیگر نگران مقدار آبیاری نباشید. آب را به آهستگی اطراف ساقه گیاه بریزید به محض اینکه آب از زیر گلدان خارح شد آبیاری را متوقف کنید.
- آبیاری مجدد را زمانی انجام دهید که نصف خاک گلدان خشک شده باشد. برای تست رطوبت خاک از انگشت خود استفاده کنید. اگر گلدان بزرگ است سیخ چوبی را تا نصف ارتفاع گلدان در خاک فرو کنید چند دقیقه صبر کنید بعد خارح کنید. اگر خاک خشک بود آبیاری محدد را انجام دهید.
- خاک: خاک گل زامیفولیا بهتر است حاوی مقداری پرلیت یا ماسه باشد. برای زهکشی خوب، حتما باید در زیر گلدان سوراخ هایی را ایجاد کنید. در 5 سال اول که زامیفولیا جوان است گلدان گیاه را سالی یک بار در اوایل بهار تعویض نمایید.
کوددهی زاموفیلیا:
- کود 36-12-12: این کود همه عناصر ماکرو و میکرو مورد نیاز گیاه زاموفیلیا را دارد. پتاسیم بسیار زیاد موجود در این کود، گیاه را در مقابل تنش و بیماری بسیار مقاوم می کند و گیاه را گوشتی تر می کند.
- کود 10-52-10: این کود نیز همه عناصر مورد نیاز گیاه را دارد. این کود سرشار از فسفر است که به ریشه زایی گیاه کمک فراوانی می کند.
- هیومیک اسید: هیومیک اسید در کنار کودهای دیگر استفاده می شود و اثر آنها را چند برابر می کند. بعد از حدود 6 ماه کیفیت خاک بسیار پایین می آید پیشنهاد ما این است برای بازسازی خاک از هیومیک اسید استفاده کنید.
- جلبک دریایی: معمولا روی برگها اسپری می شود. جلبک دریایی ارگانیک است و اثر قابل توجهی در رشد و شادابی گیاه دارد.
برنامه کوددهی گل زاموفیلیا برای رشد و پاجوش:
توجه داشته باشید این برنامه بر اساس تجربه و تحقیق بنده طی سالها فعالیت در زمینه گیاهان آپارتمانی نوشته شده. این برنامه کوددهی همه نیازهای گیاه زاموفیلیا را تامین می کند و کمک می کند گیاهی شاداب همراه با پاجوش های زیاد داشته باشید.
آبیاری اول: هیومیک اسید یک قاشق چای خوری به ازای هر لیتر آب. خاک را برای کوددهی آماده می کند. | آبیاری دوم: کود 10-52-10 نصف قاشق چایخوری به ازای هر لیتر آب. به تقویت ریشه گیاه کمک می کند. |
آبیاری سوم: جلبک دریایی روی برگها اسپری می شود. یک سی سی به ازای هر لیتر آب. | آبیاری چهارم: کود 36-12-12 نصف قاشق چایخوری به ازای هر لیتر آب. |
آبیاری پنجم: جلبک دریایی روی برگها اسپری می شود. یک سی سی به ازای هر لیتر آب. | آبیاری ششم: کود 10-52-10 نصف قاشق چایخوری به ازای هر لیتر آب. به تقویت ریشه گیاه کمک می کند. |
آبیاری پنجم: جلبک دریایی روی برگها اسپری می شود. یک سی سی به ازای هر لیتر آب. | آبیاری ششم: کود 10-52-10 نصف قاشق چایخوری به ازای هر لیتر آب. به تقویت ریشه گیاه کمک می کند. |
آبیاری هفتم: جلبک دریایی روی برگها اسپری می شود. یک سی سی به ازای هر لیتر آب. | آبیاری هشتم: کود 36-12-12 نصف قاشق چایخوری به ازای هر لیتر آب. |
آبیاری نهم: جلبک دریایی روی برگها اسپری می شود. یک سی سی به ازای هر لیتر آب. | آبیاری دهم: تکرار دوره با هیومیک اسید. |
- رطوبت: رطوبت متوسط برای گیاه لازم است. توجه کنید که در صورت گرم شدن خانه، رطوبت کاهش مییابد. این گیاه نیازی به اسپری کردن آب ندارد حتی گاهی اسپری کردن مضر هم هست.
- تکثیر: گیاه آپارتمانی زاموفیلیا از طریق تقسیم ریزوم یا قلمه های برگ قابل تکثیر است. برای تکثیر برگ زاموفیلیا میتوانید از پرلیت استفاده کنید. ما در سایت سرچنار از بستر حرفه ای استفاده می کنیم که شامل کوکوپیت، پرلیت و مواد سوپر جاذب است. استفاده از این بستر شما را شگفت زده خواهد کرد.
- هرس: برگ هایی که زرد می شوند را از گیاه جدا کنید. هنگامی که ساقه اصلی بسیار طولانی تر از ساقه های دیگر رشد کرد، می توانید آن ساقه را به اندازه دیگر ساقه ها برش دهید.
راز پاجوش دهی گل زاموفیلیا
در این ویدیو نکاتی را گفتم که اگر رعایت کنید مطمئنا خیلی سریعتر پاجوش زاموفیلیا را خواهید دید.
آموزش ویدیویی تکثیر گیاه آپارتمانی زاموفیلیا
گیاه آپارتمانی زامیفولیا از طریق تقسیم ریزوم یا قلمه های برگ قابل تکثیر است. در فایل ویدیویی که در اختیار شما قرار داده شده است؛ به شکلی بسیار ساده و در کمتر از 4 دقیقه تکثیر گیاه زامیفولیا را یاد خواهید گرفت.
آفات و مشکلات گل زاموفیلیا
گیاه آپارتمانی زاموفیلیا گیاهی مقاوم در برابر آفات و بیماری ها است. ممکن است هنگام نگهداری گیاه زامیفولیا شاهد مواردی مانند قهوه ای رنگ شدن نوک برگها شوید که نشاندهنده وجود هوای خشک و رطوبت کم در محیط رشدگیاه است. مورد دیگر قهوهای رنگ شدن برگها است که اگر در مورد کمی رطوبت و خشکی هوا مشکلی وجودنداشته باشد شایع ترین علت آن آبیاری بیش از حد گیاه است.
همچنین آبیاری زیاد باعث زرد شدن بیشتر برگها و ساقهها می گردد، حتی باعث میشود برگها استحکام خود را از دست داده و نرم شوند. گل زاموفیلیا مانند اکثر گیاهان خانگی در برابر آفاتی مانند شته می تواند آسیب پذیر باشد. در صورت مشاهده شته بر روی برگ ها، محلولی از آب و صابون مایع را بر روی برگ ها اسپری کنید. بعد از مدتی برگ ها را با آب تمیز کنید.
علت چروک شدن ساقه گل زاموفیلیا
در ویزیتهایی که از گیاهان مخاطبینمان داشتیم بارها شاهد این موضوع بودیم که ساقه گیاه چروک شده است. علت این موضوع تشنگی بیش از حد گیاه است.
اصول آبیاری را در همین مقاله کاملا توضیح داده ایم. این موارد را رعایت کنید و از داشتن این گیاه زیبا لذت ببرید.
پیشنهاد: در دسته گیاهان آپارتمانی, تعداد بسیار زیادی از محبوبترین گیاهان آپارتمانی را به طور کامل معرفی کرده ایم.
اشتراک ها: عکس انواع گل آپارتمانی با اسم - فروشگاه اینترنتی سرچنار